Besparingen op lange termijn

Financiele planning Eindhoven

 

Planning gaat uiteindelijk over het omgaan met onzekerheid, het maken van afspraken, creatie… en bescherming voor degenen die onder ARM-statuten vallen. Het gaat erom ervoor te zorgen dat uw financiële doelstellingen op lange termijn, korte termijn en middellange termijn, en de relaties daartussen, worden bereikt. Het gaat over het minimaliseren van risico’s en het gaat over het plannen voor de “biggete”, (biggetters zijn zij die zichzelf beschouwen als de kolossen van het investeren… met het opgeven aan Hen in de lust naar macht). Het gaat erom ervoor te zorgen dat u niet alleen beschermd bent tegen risico’s, maar ook tegen het verlies van rijkdom. Om deze dingen te doen heb je, onder andere, een geschreven plan nodig en op zijn minst een rentmeesterschap. Tot deze week vertrouwden we vooral op professionals die ons financiële plan voor ons zouden maken, maar we wisten niet altijd waar we aan toe waren, en of we in de problemen kwamen.

Het grootste probleem was dat we het concept van financiële planning helemaal niet zagen zitten! Of als we dat wel deden, maakten we er geen plannen voor. Om iemand in staat te stellen voor zijn financiële toekomst te plannen, zou een deelnemer aan een vrijwillig registratieprogramma een ontmoeting met een mentor moeten hebben. Het minimumresultaat van zo’n programma is dat de mentor zou moeten samenstellen wat nodig is om de registratie vol te houden als dat na verloop van tijd nodig is. Dit betekent dat zij voldoende informatie en opleiding zouden hebben gehad om de geregistreerde beroepsbeoefenaar te kunnen laten zien wat hun belemmeringen zijn en waar in feite verbeteringen moeten worden aangebracht. Mijn mening is dat het aan ons is… die instelling… en aan toekomstige generaties zoals wij om plannen te maken voor wat mogelijk in het verschiet ligt.

Om uw financiële toekomst te plannen, zou de beoefenaar ook cliënten moeten hebben. De financiële planning diensten zijn alleen bedoeld om advies en portefeuillebeheer te bieden. Maar dat zijn verschillende variabelen en niet zozeer een uitgebreid portefeuillebeheerplan. Dat zou veel meer diepgaand kunnen zijn en ik zou er in toekomstige berichten graag op ingaan. Voorlopig zijn het bank- en verzekeringswezen en de gezondheidszorg mijn persoonlijke beleggingen, waar ik mij zeer goed bij voel. Maar ik heb ook nog andere beleggingen, en daarom heb ik die met name herzien in het licht van een systeem dat het giswerk daarvan uit het beeld haalt. Ik zou echter willen denken dat dit algemene thema van mijn boek het goed samenvat:

“Kennis is macht – Financiële en levensverzekeringen.”

Dat is totdat ik me realiseerde dat het ook kracht is…

Sinds ik besloot over dit onderwerp te gaan schrijven, ontdekte ik al snel dat financiële planning, u weet wel, pensioenplanning, sparen op korte en lange termijn en zaken als saldoverboekingen en verzekeringsopties “ontdekt” waren en dat mensen overal om ons heen erover beginnen te praten en te schrijven. Zoals dat het geval is met financiële planning, heb ik sindsdien zelf discussies, vragen en vragen en vragen gehad en vele anderen ook. Het lijkt erop dat de algemene consensus is dat er veel meer hiaten zijn dan wanneer we een inhaalwedstrijd zouden spelen en zouden komen met 20 jaar aan besparingen op korte en lange termijn.

Of het nu door onze persoonlijke overtuiging is of door de andere meer moderne financiële types, het algemene gevoel gaat ongeveer als volgt:

Besparen op korte termijn is niet moeilijk en ook niet belangrijk. Het zijn dingen waar we iets aan zullen doen en waarschijnlijk over 5-10 jaar zullen hebben gedaan.

Langetermijnsparen, de dingen die we echt willen, zoals pensioen en/of studiefinanciering, zijn natuurlijk de kritieke punten en vereisen veel meer aandacht. Zij zijn de prijs van langdurige inzet en actie.

Kortetermijnsparen voor dit soort zaken is ook niet saai en wordt over het algemeen ook niet gestimuleerd. Het is over het algemeen gewoon stoffig en ik ben er vrij zeker van dat het een beetje ruikt naar dat oude “boontje EPO”-gedoe dat in Legal redundancy is opgeschreven en in de loop van vele jaren daarna is opgepikt.

Sparen op lange termijn is over het algemeen ook geen leuke bezigheid. Is het nog leuk als je beseft dat je op lange termijn hebt gewerkt om een oeuvre op te bouwen waarover je de laatste 5-15 jaar geen enkele controle hebt gehad!

Wanneer je besluit om je levensstijl te verbeteren gedurende deze lange periodes (de eerste 18-24 maanden) moet je als individu beslissen wat belangrijk is en wat niet belangrijk is in het kwadraat voor de lange termijn. Voor mij, ik hou van de uitdaging van “ga ik mijn leven leven tot mijn zestigste?” en ik ga alles doen wat in mijn macht ligt om dat te bereiken. Sommige mensen zeggen dat sparen op lange termijn een beetje een kwestie van keuze is, en ik ben het er wel mee eens dat daar een persoonlijke kracht in zit. En net als met de meeste offers zit ik in een fase waarin ik moet beslissen wat goed voor mij is en wat niet.

Lees meer:

Fiscaal advies

Fiscalist

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.